Kan man byta tandimplantat efter en tid?

Byte av tandimplantat

Kan man byta tandimplantat? Ja, det är möjligt att byta ut ett tandimplantat efter en tid. Något som också kan vara nödvändigt sett till att ett tandimplantat kan gå sönder och där man således måste ta fram nya kronor. Det är ovanligt, men det kan emellertid hända.

Att ett tandimplantat går sönder hör inte till vanligheterna. Det som kan ske - och skada kronan - att man, precis som med sina vanliga tänder, biter i någonting hårt. Där kan exempelvis klassiker som olivkärnor, popcorn som är opoppade, hårda godisar och ben i kött nämnas. Biter man i något hårt så kan skadorna ske även på tandimplantat. Proceduren är relativt enkel. Du besöker en tandläkare - gärna samma mottagning som satt dina tandimplantat på plats i första läget - och får en undersökning utförd.

Handlar det om att enbart kronan gått sönder så skruvas denna loss varpå tillverkningen av en ny sådan påbörjas - återigen med dina ordinarie tänder som mall både sett till storlek, form och färg. Under tiden då den nya kronan tillverkas hos en tandtekniker så skruvas en tillfällig sådan fast i skruvarna. Detta är en enkel resa som heller inte kostar så mycket pengar.

Vad händer om tandimplantat lossnar?

Skulle det däremot handla om att ett tandimplantat lossnar från käkbenet så är detta allvarligare. Det är också, tyvärr, inte ovanligt att se detta hända. Av två orsaker: 1) ingreppet är av en sämre kvalitet än vad man kan förvänta sig 2) patienten har misskött skötseln och hygienen kring området där ett tandimplantat sitter. Det förra är något som kan förhindras genom att man som patient, drabbad av tandlossning, väljer en tandläkare som har lång erfarenhet och kunskap om tandimplantat. Operationen är komplex och kräver god kunskap. Det är ofta avgörande i frågan kring huruvida man kan se ett tandimplantat hålla permanent.

Viktigt med god skötsel

Det senare är viktigt. Att ett tandimplantat lossnar som en följd av bristande skötsel och dålig hygien är heller inte ovanligt. I många fall så vaggas patienter in i en falsk trygghet gällande sina tandimplantat. Det är inte ordinarie tänder och därför behöver man heller inte vara lika noga med tandborstning. Det är snarare tvärtom. Tandimplantat måste skötas noggrant och borstas regelbundet - gärna med speciella verktyg - för att en infektion ska undvikas.

Här har tandläkaren ett ansvar i att informera - och verkligen trycka på - om detta. Patienten har givetvis också det stora ansvaret i att faktiskt följa de givna instruktioner som ges. Genom detta så kan man njuta frukten av de tandimplantat man har och leva som vanligt igen.

Om ett tandimplantat lossnar så kan en ny operation vara möjlig att genomföra. Men, det handlar då även om att kostnaderna blir höga. Bättre är att se till att undvika situationer där detta krävs. Rätt skötsel är ett måste.

Ny fräsch tandrad med tandimplantat
25 Apr 2021